De kracht van gordijnen: Stylisch & Slim

Behalve alles bepalende sfeermakers, zorgen Artelux gordijnen voor een betere akoestiek in huis maar zijn ze ook rotsvaste partners als het gaat om koude en warmtestromen. We zitten allemaal op onze knip. Zijn ons bewuster van de keuzes die we maken. De gasrekening stijgt de pan uit. Laten we dan in ieder geval ervoor zorgen dat we er warm en gezellig bij zitten. Gordijnen dus. Voor sfeer en warmte.

Artelux biedt een aantal kwaliteiten die qua structuur een hele goede afsluiting bieden. Over het algemeen geldt dan dat dim- en black outs goed isoleren omdat ze zo dicht geweven zijn en rijke stoffen als velours en chenille isoleren goed vanwege het volumineuze garen. Kies jouw gordijn en voer het voor een nog beter effect. Naast stylisch gewoon slim! Als je bovendien zorgt dat je raam goed wordt omsloten houden ze koude buiten en warmte binnen.

Ontdek onze dim-out gordijnen

Layering it is!

Je ziet op dit moment veel multifunctionele gordijnstoffen maar het aloude principe van dubbellaags is nog altijd de meest efficiënte oplossing. Het principe van twee lagen stof houden meer warmte tegen dan één. Dit heeft alles te maken met het vasthouden van lucht tussen lagen. Er kan nóg meer winst behaald worden door ook nog eens te kiezen voor een speciaal soort isolerende voering. Vaak wordt hier een zogenoemde moltonvoering voor gebruikt.

Isoleren met voering!

Veel verduisterende stoffen hebben een soort aluminium coating, die niet alleen het zonlicht buiten sluit, maar ook de warmte heel goed isoleert. Zeker wanneer je nog enkel glas ramen hebt kan dit enorm voordeel opleveren. En ja, heb je dubbel glas, alle beetjes helpen, ook dan valt er winst te behalen! Een speciale thermo-voering heeft bovendien meerdere voordelen. Veel isolerende stoffen zijn namelijk tegelijkertijd ook blinderend. Maximaal privacy. Bovendien zorgt een voering voor optimaal behoud van de kleur van je gordijnen.

Voeren

Naast een isolerende werking geeft voeren ook een mooi(er) resultaat in hanggedrag. Het isolerende effect ontstaat door de lagen stof op elkaar, er ontstaat een luchtvacuum die isolerend werkt. Zoals hierboven ook verhaald kun je met een specifieke voeringstof nog een extra effect behalen. Moltonvoering werkt door de dikte bijvoorbeeld extra isolerend. Een verduisterende voering sluit lichtdicht af. Tenslotte heeft voeren ook nog een beschermende werking, gordijnen kunnen verkleuren door het zonlicht dat ze tegenhouden, een voering vermindert dit proces van verkleuring.

Tips

  • Energiebesparing in een handomdraai: sluit 's svonds de gordijnen

    Doe 's avonds en 's nachts de gordijnen dicht. Hiermee minimaliseer je warmteverlies via ramen, wat resulteert in een betere isolatie van je huis. Deze eenvoudige gewoonte draagt niet alleen bij aan een comfortabelere leefomgeving, maar kan ook leiden tot aanzienlijke energiebesparingen.
  • Slimme raamkeuze: enkel glas met isolerende raambekleding

    Combineer enkel glas met de meest isolerende raambekleding voor een betere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas (niet HR). Deze strategie optimaliseert de thermische prestaties van je ramen, waardoor warmteverlies wordt verminderd en energie-efficiëntie wordt bevorderd. Overweeg deze kosteneffectieve benadering voor een comfortabeler en energiezuiniger huis.
  • Stralende isolatie: energiebesparing met aluminium-gecoate voering voor gordijnen

    Kies voor gordijnen met een voeringstof voorzien van een speciale aluminium coating aan de binnenkant voor maximale energiebesparing. Deze geavanceerde voering fungeert als een thermische barrière, waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd en de isolatie van je woning wordt geoptimaliseerd. Investeer in deze slimme oplossing voor een comfortabeler huis en lagere energiekosten.

De isolerende highlights uit de collectie!

Komijn

Komijn is een rijke kwaliteit, volumineus, in een uitgebreid kleurenpalet. Kamerhoog, gesloten met een zachte touche. De zachte, aaibare stof neigt naar de uitstraling van velours. Komijn sluit naadloos aan bij het thema Luxury Living waarbij hoofdrollen zijn weggelegd voor velvet, marmer en donker hout. De kleurenreeks omvat naast een reeks softe, poederachtige tonen ook een aantal statementkleuren om mee te shinen! De poolachtige binding absorbeert geluidsgolven en dus is Komijn een knappe oplossing voor een betere akoestiek naast dat deze voor een maximaal isolerend effect zorgt!

Bekijk Komijn

Venkel

Venkel is zacht met het gevoel van velours en chenille. Een luxe menging van polyester met linnen. De zachtheid geeft een rijke en luxe uitstraling aan je interieur. Helemaal passend binnen het thema Luxury Living met gevoel voor dramatiek en glam. Het unie kleurenpalet is basic en vlak met goud, koper en petrol als smaakmakers. Venkel is naast zacht ook vol en stevig, dat maakt dat het doek mooi afsluit en isoleert. Dus naast modisch gewoon heel functioneel en een múst in deze tijd.

Bekijk Venkel

Hidden

Hidden is een dim out en sluit prachtig af. Verkrijgbaar in uitgebalanceerd kleurenpalet, actueel en naadloos aansluitend op het kleurenbeeld van nu. Naast een isolerende werking heeft Hidden ook een lichtwerende eigenschap. Dit betekent maximaal privacy. Voor de slaapkamer een uitstekende keuze omdat het de kamer donker maakt. De stof hoeft niet gevoerd te worden, de voering zit als het ware in het doek verweven.

Bekijk Hidden

Nacht

Nacht is überzacht door de de fijne pool, het doek is stevig en valt luxe. Een verfijnde afsluiter voor koude dagen. Het kleurenpalet varieert van diepblauw en Bourgognerood tot zachte pastels, mosterd- en moskleuren. Nacht is naast een warme aanvulling op je interieur, modisch en lekker aaibaar.

Bekijk Nacht

Vallei

Vallei is net als Hidden een dim out. Dit betekent dat er een laag tussen de stof geweven wordt die ervoor zorgt dat de stof zowel lichtdicht is als een verduisterende werking heeft. Omdat een dim-out stof een verduisterende functie heeft, is het de ideale stof voor in je slaapkamer. Vallei valt soepel, heeft een subtiele glans, is maximaal isolerend en een prima keuze als je naast functioneel ook gewoon luxe wilt uitstralen.

Bekijk Vallei

​Cijfers enzo

Bespaar energie met gordijnen; goede raambekleding die je dichtdoet zodra het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Dat is € 270. Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2. Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook is er minder tocht. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo’n 6 procent op de verwarmingskosten schelen.

Bron: milieucentraal